Skip to content

Kracht door overgave

Vaak zitten we in de weerstand terwijl overgave en acceptatie ons meer kan brengen. Daarom wil ik je graag wat toelichten en een metafoor voorleggen. Ik gun het je dat je met meer zachtheid naar jezelf en een situatie kan kijken en uit de energievretende weerstand kunt blijven.

We kennen ze allemaal, vervelende gevoelens die we ’t liefst niet zouden voelen, weg willen duwen, onder de oppervlakte zouden willen houden, doen alsof ze er niet zijn, om ons zo snel mogelijk weer fijn te voelen.

Maar weet je. Fijne gevoelens kunnen er alleen maar zijn omdat we ook vervelende gevoelens kennen.

Het Chinese yin-yang teken symboliseert heel mooi de harmonie hiervan. Dat er licht is, kan alleen omdat er ook donker is, anders zouden we het onderscheid niet kennen. Zo hebben we dag alleen maar omdat er ook nacht is, bestaat de zomer dankzij de winter en weten we dat er kleuren zijn, omdat er meer dan één kleur is. Het één kan fijner zijn dan het ander, ook dat kun je alleen maar zo ervaren omdat je ook het minder fijne kent. Kort samengevat: het één heeft het ander nodig om überhaupt te kunnen bestaan.

Zo heeft dus ook iedereen fijne en minder fijne gevoelens…………Of je dat nu wilt of niet.
Deze ontkennen of onzichtbaar willen laten zijn kost energie.

Probeer maar eens een bal onder water te duwen en daar te houden, dat kost je best wat kracht en energie. De bal met je mee laten dobberen op het wateroppervlak kost je geen energie. Of je de bal nu onder water probeert te houden of niet, hij is er.

Je gevoelens met alle kracht die je hebt onder water proberen te houden verandert niets aan het feit dat ze er toch zijn. Daarbij is het ook nog eens zo dat op enig moment die bal toch weer boven komt, vaak ook nog met behoorlijk wat kracht. Je kunt je voorstellen dat onderdrukte emoties met net zoveel kracht ineens tevoorschijn kunnen komen en vaak op de meest ongelegen momenten.

In plaats van je vervelende gevoelens onzichtbaar te laten zijn, kun je je maar beter overgeven aan het feit dat ook jij je wel eens rot kunt voelen. Je hoeft er niet blij mee te zijn, maar nogmaals, je er tegen verzetten heeft geen zin.

Al je gevoelens zijn een deel van jou, dat gezien en gehoord wil worden

Stel je nu eens voor dat je die minder aangename gevoelens er gewoon laat zijn en ze net als een bal op het water met je mee laat dobberen? Het ene moment drijven ze verder weg, het andere moment komen ze dichterbij. Je zou er ook eens nieuwsgierig naar kunnen kijken. Ze zijn een deel van jou dat gezien en gehoord wil worden.

De energie waarmee je ze eerder probeerde te onderdrukken, kun je gebruiken voor iets anders.

Dit kun je natuurlijk op veel situaties toepassen. Bij emoties zoals angst, verdriet en boosheid, die je liever niet wilt voelen, je schaduwkant die je wilt ontkennen, regels waar je het nut niet van inziet…..

Je kunt je er tegen verzetten, omdat je vindt dat het anders zou moeten zijn dan het is….. Maar ja, het is wat het is….. Je weerstand daartegen verandert daar niets aan….

Wanneer je daarentegen met zachtheid kunt kijken naar alles wat er is, houd je energie over om krachtig in het leven te staan en je emoties te verwerken. Er ontstaat dan juist ruimte om naast de vervelende dingen ook te genieten van de fijne dingen in het leven.

Back To Top