Skip to content

Iedere dag een beetje vakantie

Wat brengt een vakantie je, dat je mee kunt nemen naar alledag? Schrijf het eens op en doe er je voordeel mee!

Het is nog volop zomer op het moment dat ik dit schrijf. Toch lopen de schoolvakanties en bouwvak richting einde. Meteen hoor ik mensen zeggen hoe ze nu al aan het aftellen zijn tot hun volgende vakantie, en ook echt benoemen dat ze van vakantie naar vakantie leven. Los van het feit dat het heerlijk kan zijn om naar een vakantie uit te kijken, juist omdat een vakantie iets bijzonders en speciaals is, stemde dit mij tot nadenken: ‘Leef je dan echt alleen voor die vijf weken vakantie per jaar? Wat is er dan die overige 47 weken?’. Ik ben daar eigenlijk best nieuwsgierig naar. Meer nog zou ik het iedereen gunnen dat ook de dagen tussen vakanties in meer mogen zijn dan het aftellen naar een volgende vakantie. Zoals ik al schreef: het stemt mij tot nadenken en ik nodig je uit hier zelf ook eens je gedachten over te laten gaan.

Wanneer vakantie het enige moment is dat je kunt ontspannen en er meer dan 45 weken overblijven waarin dit niet het geval is, kun je je afvragen of de balans inspanning/ontspanning wel klopt……
Is je vakantie er vooral zodat je eindelijk kan doen wat je leuk vindt? Dan zou je dit eens door kunnen trekken naar je werk. Er is nergens bepaald dat het werk dat je doet niet leuk mag zijn. Wanneer je werk leuk is, en je een beter op jou afgestemde balans hebt gevonden tussen ontspanning en inspanning, dan is vakantie ineens een welkome afwisseling in plaats van bittere noodzaak.

Zelfs wanneer er voor jou een goede balans is tussen vakantie hebben ten opzichte van je werkweken, kan het interessant zijn jezelf de vraag eens te stellen wat jij van je vakantie mee kunt nemen naar alledag, zodat iedere dag een beetje vakantiegevoel kan geven.

De sfeer van de ondergaande zon op je favoriete vakantieplek met precies de weersomstandigheden die jij fijn vindt, tja, die zal je thuis niet vinden. Dat maakt en houdt een vakantie nu juist zo speciaal. Wel kun je voor de sfeer tijdens het eten kaarsjes branden en vakantiemuziek draaien, ergens gaan picknicken of een plekje in de buurt zoeken om van de ondergaande zon te genieten.

Ook kun je je eens richten op wat er thuis allemaal goed is. Hoe fijn is het om thuis heel veel dingen te hebben die je gelukkig maken, waardoor een vakantie iets speciaals kan zijn waar je heerlijk naar uit kunt kijken en het ook weer fijn is om thuis te komen?

Voor in de tussentijd: gun jezelf een voetbad met wat kiezels of schelpjes op de bodem en je waant je zo weer aan een bergbeekje of het strand. Je hoofd vindt hier ongetwijfeld iets van, toch kan het zo simpel zijn. Probeer het eens uit, je hebt niets te verliezen, je loopt alleen de kans dat de niet-vakantiedagen ook een stuk leuker gaan worden. Ik gun het je en ben vooral ook benieuwd naar de dingen die jij thuis fijn vindt en wat jij doet om je vakantiegevoel op te roepen. Deel het gerust.

Back To Top