Ga naar hoofdinhoud

Veel van onze patronen, overtuigingen en gedrag vinden hun oorsprong in de familie waarin we zijn opgegroeid. Door de onlosmakelijke verbinding met alle familieleden nemen we niet alleen bekrachtigende, maar ook beperkende patronen mee, die allemaal doorwerken in ons dagelijks functioneren. Een familiesysteem heeft een volgorde, iedereen heeft een unieke plek. Sta je onbewust niet op de juiste plek, dan kan het zijn dat je problemen ervaart. Een (familie)opstelling geeft weer hoe de werkelijke verhoudingen en onderliggende patronen in het betreffende systeem zijn. Binnen mijn praktijk maak ik gebruik van halfedelstenen om dit inzichtelijk te maken.

Het doel van familieopstellingen

Door met de halfedelstenen een situatie op te stellen, kun je er van een afstand naar kijken. Zo kunnen thema’s en patronen aan het licht komen, waar we ons normaal gesproken niet bewust van zijn. Het doel van een opstelling is in eerste instantie bewustwording. Het kan je persoonlijke handelen verhelderen. Het kan ook inzicht geven in de persoonlijke plaats binnen een familie of ander systeem en in de onderliggende problematiek van klachten.

Met een familieopstelling kun je het systeem opnieuw ‘ordenen’, zodat je weer de juiste plek in kan nemen. Hierdoor komt er balans en kan de levensenergie weer gaan stromen.

Het Doel Van Familieopstellingen

Familieopstellingen in combinatie met reflexzonetherapie

Het effect van een voetreflexmassage na een opstelling is om de nieuwe informatie van de verkregen inzichten te laten opnemen in zowel het denkgeheugen als in het lichaamsgeheugen. Zo kan je brein aan de slag gaan met de inzichten, en kan er tegelijkertijd ook een nieuw lichaamsbewustzijn ontstaan. Hierdoor ga je je verbonden voelen met de opgedane ervaring. Deze verbinding zorgt voor integratie waardoor je weer in balans kunt komen en klachten kunnen verminderen. Ook kan het zijn dat door de opstelling de oorzaak van een klacht of probleem helder wordt, waarna het behandelplan hierop gericht kan worden.

Waar kun je aan denken bij een familieopstelling?

Je kunt een opstelling doen bij terugkerende patronen:

– Er is vaak strijd met je partner, familie, collega’s
– Je wilt bepaalde stappen zetten en dit lukt steeds maar niet
– Je overvraagt jezelf keer op keer
– Je loopt steeds vast in werk of andere situaties
– Je bent altijd maar aan het zorgen voor anderen
– Keer op keer de verkeerde partner/baan/ etc. kiezen
– Het lukt je niet om te ontspannen

Ook kan een opstelling over allerlei vragen gaan:

– Hoe komt het dat ik me altijd heel verantwoordelijk voel?
– Hoe krijg ik meer inzicht in mijn ziekte/klacht?
– Wat houdt me tegen mijn eigen leven vorm te geven?
– Hoe kan ik meer in mijn kracht komen staan?
– Hoe vind ik meer rust in mijzelf?
– Ik heb alles, en toch voel ik me niet gelukkig…
– Hoe ga ik om met mijn angst, boosheid, schuld, verdriet….

Een opstelling kan verrassende inzichten geven. Elk nieuw inzicht brengt vastzittende energie in beweging. Door de (h)erkenning kunnen innerlijke conflicten oplossen. Je kunt je eigen plek weer in gaan nemen en je anders gaan verhouden.

De fontein, een mooie metafoor van Els van Steijn

In elk systeem zitten wetmatigheden of systemische principes. Ze helpen je om in een positieve spiraal te komen. Stel je een prachtige fontein voor met verschillende bakken met water, die elkaar bevloeien. Ergens in de bovenste bakken van de fontein staan je voorouders. In de laag eronder tref je je overgrootouders aan. In de bak onder de bak van de overgrootouders vind je jouw grootouders. De bak daaronder is van jouw biologische vader en moeder. De bak daar weer onder is van jou met al je eventuele broers en zussen op volgorde van geboorte. De bak onder jouw bak is bestemd voor jouw kinderen. Kleinkinderen zijn te vinden in de bak daar weer onder. De fontein groeit dus eindeloos zolang kinderen geboren worden in jouw familie. Om je leven te leven in plaats van geleefd te worden, is het noodzakelijk dat je op jouw plek in de fontein staat. Ieder mens heeft een unieke en eigen plek. Daar sta je in je kracht en ontvang je je eigenheid en flair.

Als je leert af te dalen naar jouw plek in de fontein, vind je rust en laat je het jezelf goed gaan. Je laat los wat van de ander is en kijkt aan wat van jou is. Hiermee stel je grenzen, blijf je in verbinding en neem je verantwoordelijkheid voor jouw leven. Je leert ja zeggen tegen wat er is. Als je stevig op je plek in de fontein staat, kun je jouw leven vrij leven.

De fontein, een mooie metafoor van Els van Steijn

Benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen?

Neem gerust contact met mij op.

Back To Top