Ga naar hoofdinhoud

Etherische oliën

Ons lichaam en onze geest worden beïnvloed door geur. Aan sommige geuren zijn we gewend en wekken bepaalde emoties op. Andere zijn compleet nieuw en ontwikkelen nieuwe herinneringen. Zowel bewust als onbewust! Etherische oliën voeg ik toe aan de natuurlijke reflexology wax waar ik mee werk. Ik maak bewust gebruik van geuren om het lichaam en onze geest te beïnvloeden en een bepaalde sfeer te scheppen. Altijd afgestemd op de persoonlijke behandeling.

Wanneer kun je etherische oliën inzetten?

Etherische oliën kunnen gebruikt worden in combinatie met een behandeling. Geuren, herinneringen en emoties zijn nauw aan elkaar verbonden. Geuren kunnen een sterke werking hebben in combinatie met een andere behandeling. Tevens worden bepaalde emoties positief beïnvloed en biedt het ondersteuning bij emotionele problemen.

Etherische oliën: 5 varianten

De etherische oliën waar ik gebruik van maak tijdens een behandeling heb ik zorgvuldig uitgekozen. Zelf ben ik zeer gevoelig voor bepaalde geuren. Hierdoor kon ik mijn selectie juist goed afbakenen en heel gericht zoeken. Mijn selectie bestaat uit 5 olie(mengsels) van Chi, die ik heb kunnen koppelen aan de 5 elementen van de TCM (traditionele Chinese Geneeskunde). Per behandeling maak ik een keuze uit onderstaande etherische oliën:

Sinaasappel

Sinaasappel is opwekkend, opbeurend, zorgt voor een vrolijke noot. Goed inzetbaar bij winterdip. Vanwege het opmonterende en tegelijk ontspannende/kalmerende effect past deze goed bij het vuurelement. Teveel vreugde zorgt namelijk voor oververhitting van het vuur-element, te veel verdriet put het uit. Wanneer het vuur-element in balans is, dan is er een normale mentale activiteit, een evenwichtig emotioneel leven, een helder bewustzijn, een goed geheugen, een scherp denkvermogen en een goede slaap.

Sea Breeze

Sea Breeze heeft een kalmerende, aardende werking en geeft je nieuwe energie. Het brengt je terug bij jezelf en doet herleven. Daarmee past Sea Breeze goed bij het water-element. Vanuit de TCM horen ‘teruggaan naar de essentie’ en ‘de werkelijke zin van het leven’ bij het water-element. Als ook wilskracht, doorzettingsvermogen en vertrouwen, wat weer te koppelen is aan de engelwortel die in Sea Breeze zit en symbool staat voor kracht en zelfvertrouwen. Wanneer het water-element in balans is, helpt dit je om bij de kern te kunnen komen en zo alles wat niet nodig is los te laten.

Lavinchi

Lavinchi is rustgevend, kalmerend en zorgt voor een rustige geest. Veel denken, piekeren en je zorgen maken, ontregelen je aarde-element. Zoals je de aarde kunt zien als onze voedingsbodem, zo staat het aarde-element ook aan het begin van onze voeding. Piekerende gedachten zijn niet ‘voedend’. Een rustige geest zorgt voor meer balans in je aarde-element. Wanneer het aarde-element in balans is, heeft dit een positieve invloed op je spijsvertering (voeding) en ben je in staat goed voor jezelf te zorgen in plaats van je zorgen te maken.

Cederhout

Cederhout is aardend en zorgt voor meer balans. Het helpt tegen onrust en verzacht woede. Vooral vanwege het verzachtende effect op woede past Cederhout goed bij het hout-element. Wanneer het hout-element uit balans is, kan dit de energiestroom blokkeren waardoor er frustratie en woede kan ontstaan. Wanneer de woede verzacht wordt kan het hout-element meer in balans komen en de energie weer vrij door het lichaam laten stromen. Deze vrije energiestroom zorgt dat je de juiste richting in je leven kunt vinden samen met de moed en de daadkracht om bijbehorende beslissingen te kunnen nemen.

Davos

Davos is goed inzetbaar bij luchtwegklachten. Het geeft alertheid, concentratie, motivatie en helpt bij mentale vermoeidheid. Davos past bij het metaal-element omdat hieronder vanuit de TCM de functie van de longen valt. Onze longen zijn onze levensadem en staan daarmee ook symbool voor onze ademruimte innemen. Wanneer je genoeg zuurstof hebt, ben je ook in staat helder te denken. Wanneer het metaal-element in balans is ben je beter in staat helder te denken en te beoordelen.

Net zoals de elementen elkaar onderling kunnen beïnvloeden, hebben de etherische oliën ook effect op andere elementen. Zo kan Lavinchi een ontkrampend effect hebben op de spieren, wat bij het hout-element hoort. Kramp hebben is namelijk ook energie die niet goed doorstroomt. Cederhout is slijmoplossend en heeft daarmee onder andere ook invloed op het metaal-element met daarin de luchtwegen.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met me op.

Back To Top