Skip to content
Druppels Op Een Blad

Waarom je lichaam je beter begrijpt dan jij denkt

Wist je dat je lichaam nooit iets doet om jou te plagen? Dat het juist het beste met je voorheeft! En vaak veel beter weet wat goed is voor jou dan jij denkt…..

Doe je iets dat niet goed voor je is omdat het je niet door je hart is ingegeven, dan zal je lichaam dat laten merken.
Is dat fijn? Nee niet altijd, want met ons hoofd willen we zo veel. Maar zijn al die dingen die we in ons hoofd bedenken wel zo goed voor ons? Je mag erop vertrouwen dat een samenwerking tussen je hoofd en hart je verder zal brengen dan puur op wilskracht doorgaan.

Je kunt dus maar beter vrienden worden met je lichaam en het zien als bondgenoot. Eventuele klachten zijn de boodschappers. En je weet wat ze zeggen: geef de boodschapper niet de schuld.

Don't blame the messenger

In plaats van zo snel mogelijk van een klacht af te willen, kun je beter onderzoeken wat de boodschap is. Een lichamelijke klacht, onrust, emoties, ze willen je iets zeggen. Ze zijn een deel van jou dat gezien en gehoord wil worden. Als je er mee gaat samenwerken kun je je lichaam gebruiken om te checken hoe het met je gaat en wat het is dat je nodig hebt om goed voor jezelf te zorgen.

In de natuurgeneeskunde worden lichaam en geest als een eenheid gezien. Wil je iets helen, dan is het belangrijk om zowel het lichamelijke, geestelijke als emotionele aspect aandacht te geven. Wanneer je alleen het lichamelijk aanpakt dan ben eigenlijk alleen aan symptoombestrijding aan het doen. De onderliggende oorzaak kan heel ergens anders liggen en is dan nog aanwezig. Die zal zich opnieuw gaan uiten, op dezelfde plek of ergens anders…..

We zeggen wel ooit: mijn lichaam liet mij in de steek, ik vertrouw mijn lichaam niet meer, maar wanneer liet jij jouw lichaam in de steek? Wanneer negeerde jij de signalen en ging je maar door omdat het zo ‘hoorde’, ‘moest’, of ‘verwacht’ werd?

Dit liefdevol benaderen en onderzoeken wat je hart jou via je lichaam wil zeggen, doet wonderen voor je herstel. Het zijn vooral emoties die zich vastzetten in ons lichaam. De vele spreekwoorden en gezegdes spreken daarbij eigenlijk al voor zich.

Laat ik een paar voorbeelden geven om je perspectief te verbreden:

Een last op je schouders meedragen

  • Als je het gevoel hebt dat de verantwoordelijkheden en verplichtingen van het leven zwaar op je wegen, kan dat voor (chronische) spanning in je schouders zorgen. Men zegt niet voor niets ‘er valt een last van mijn schouders’. Chronisch gespannen schouders hebben, kan er ook op duiden dat je verantwoordelijkheid neemt voor andermans pijn en verantwoordelijkheden op je neemt die niet van jou zijn.

Iets ligt zwaar op de maag

  • Iets is moeilijk te verteren. Dat kan zowel om eten als emoties gaan. Ook stress heeft invloed op de maag. Door stress schiet je lichaam in de fight or flight modus. Wanneer je moet vechten of vluchten, is eten van ondergeschikt belang en gaat je maag op slot.

Halsstarrig zijn

  • Nekklachten kunnen ontstaan doordat je koppig vasthoudt aan een standpunt. Wat is er waarin je niet mee wilt of kunt bewegen, maar wat je ook niet volledig vanuit je authentieke zelf durft te uiten. In je nek/halsgebied zit namelijk ook je keelchakra die te maken heeft met jezelf durven uiten.

Je hakken in het zand zetten of je poot stijfhouden

  • Voetklachten kunnen ontstaan omdat je stappen zet die niet bij jou horen, je lichaam maant je tot stilstand. Andersom kan het ook zijn dat je je hakken in het zand zet omdat je de volgende stap niet durft te zetten.

Jezelf staande houden

  • Je rug staat symbool voor jezelf staande houden. Het kan zijn dat er in je leven dingen gaande zijn waardoor je je af en toe afvraagt hoe je je nog staande kunt houden. Of misschien worden er dingen van je gevraagd waar je je niet goed bij voelt. Als je in jezelf of in iets geloofd, dan kun je daar voor gaan staan. Wat is er waar jij er niet voor durft of kunt gaan staan?
  • Je wervelkolom is ook de wervelende energie. Wat is er waardoor jouw energie niet meer wervelt maar tot stilstand is gekomen?

Het zal je verwonderen wat voor positieve uitwerking het heeft wanneer je enerzijds met zachtheid kijkt en aan de slag gaat met de boodschap en anderzijds het lichaam de ondersteuning biedt zodat het kan herstellen.

Soms verdwijnen klachten niet helemaal. Het kan zijn dat je lichaam je wil blijven herinneren aan jouw valkuil, dit om erger te voorkomen. Ook kan het zijn dat er iets blijvend beschadigd is, emotioneel of lichamelijk. Je kunt dit negeren. Je kunt er ook voor kiezen om ook hier compassievol mee om te gaan. De volgende metafoor kan je hier bij helpen:

Kintsugi

Kintsugi is een Japanse kunstvorm waarbij gebroken aardewerk, liefdevol wordt gerestaureerd met goud. De barsten worden niet weggewerkt maar mogen duidelijk in het oog springen en worden zelfs benadrukt door ze met goud te bedekken.

Dag na dag, week na week is de restaurateur bezig het object te reinigen, verzorgen en behandelen zodat het uiteindelijk gaat schitteren. Net als de regendruppels op dit blad.

Kintsugi komt van het Japanse kin (goud) en tsugi (verbinding) en betekent dus letterlijk goudverbinding.

Kintsugi is prachtig om als metafoor op je eigen leven toe te passen en je wonden te helen. In plaats van je beschadigingen weg te moffelen, mogen ze met aandacht worden hersteld en verrijkt door waardevolle levenslessen en die mogen gezien worden. Net als het gerestaureerde aardewerk kun je sterker en mooier uit de ‘breuk’ tevoorschijn komen.

Kort samengevat:
Je lichaam is je vriend, geen vijand. Klachten en spanning bevatten namelijk belangrijke boodschappen. Zorg dus goed voor jezelf door er naar te luisteren. Gebruik daarbij de Japanse kunstvorm Kintsugi als metafoor door je gebroken delen liefdevol te omarmen. Ze dragen waardevolle lessen waar je sterk en stralend uit tevoorschijn kunt komen.

Back To Top